Каталози

српски

Шта све знаш о традиционалној храни златиборског краја?

Публикација ''Шта све знаш о традиционалној храни златиборског краја'' намењена је деци са циљем да се, кроз занимљиве текстове и илустрације, упознају са начином исхране у прошлости, намирницама које су коришћене у свакодневним и свечаним приликама, посним јелима итд. Публикација је део едиције ''Шта све знаш о традиционалној...'' којом се најмлађи читаоци упознају са различитим сегментима живота наших предака.

Аутор публикације је др Бојана Богдановић, виши кустос Музеја, илустрације је урадила Марина Веселиновић, а дизајн Тијана Јевтић.

''Сирогојно и људи у слици и речи'' Светлана Ћалдовић

У издању Музеја на отвореном ''Старо село'' у Сирогојну, објављена је публикација ''Сирогојно и људи у слици и речи'', аутора Светлане Ћалдовић, вишег кустоса Музеја.

Каталог изложбе "Где су нестали Здухаћи?"

У Србији је било раширено веровање да постоје нарочити људи који су у стању  да заштите  своје  имање, село  или регију од деструктивног дејства стихије.  „Њихова  основна  функција  била  је  заштита  сеоског  атара, понекад  и  ширег подручја  од  градоносних  облака,  затим  од  олује,  поплаве или суше.  На тај  начин он је  обезбеђивао богату летину, а  самим  тим  и егзистенцију својих сусељана.“
Појединци, већином одрасли мушкарци, били  су  познати  као  здухаћи,  здухачи,  здуваћи,  стухачи,  здухе,  здуве, ветровњаци,  вјетрене  војводе  или  градобранитељи.

Pages

Subscribe to RSS - Каталози