Стеван Олујић - Добре, дрворезбар из Зеленграда, Буковица, Книнска крајина

Изложба дрворезбарских радова Стевана Олујића Добре отвара се у Музеју ”Старо село” у Сирогојну у суботу, 17. јуна, 2006. године у 17 часова у Дворани Музеја. На отварању изложбе одржаће се концерт изворних певачких група из Крајине и ужичког краја на летњој позорници, групе “Велебитски враголани” састављене од Крајишника који данас, у избеглиштву, живе у Сомбору, као и женске и мушке певачке групе друштва “Ера” из Ужица. Представиће се и диплар Душан Љубишић из Крупе, а крајишке песме певаће Светлана Спајић, народни певач из Београда.

На изложби ће бити приказани дрворезбарски радови, најпре скулптуре, а потом и употребни предмети од дрвета украшени богатом урезаном геометријском и вегетабилном орнаментиком. Својим скулптурама Добре настоји да забележи свет завичаја, земљаке, њихове портрете, свакодневне послове, па и пошалице. Многобројне предмете покућства, столице и столоваче, шкриње и троношце, преслице и вретена, чешљеве, дрвене кашике, свирале и дипле, гусле и букаре – чаше за вино, одувек су израђивали буковачки дрворезбари из Зеленграда и Жегара, најпре за своје потребе, али и за продају пазарним данима на оближњим пијацама. Стеван Олујић, већ у годинама и нарушеног здравља, у новој средини, али окружен својим укућанима, старим и новим пријатељима и успоменама, наставља да теше, дуби, урезује и “шара” богату, раскошну орнаментику у дрвету које за њега доносе земљаци из завичаја или га проналази у новом окружењу.

Дрворезбар Стеван Олујић, по отварању изложбе својих радова, одржаће у Музеју краћу обуку обраде дрвета, тесања, резања, украшавања орнаментиком и обликовања скулпторалних дела. Сви заинтересовани полазници ове мале школе уметности дрворезбарства могу доћи у Музеј на отвореном „Старо село“ од понедељка до петка (19. до 23. јуна) пре подне од 11 до 14 часова. Учешће на овој обуци за све полазнике је бесплатно, а сви заинтересовани да упознају дрворезбара Стевана Олујића и његово мајсторство уметничке обраде дрвета су добродошли. Виши кустос Зорица Ивковић