Обичаји

Обичаји

српски
Васкрс и фарбање јаја

У четвртак 05.04.2018, у Музеју на отвореном "Старо село" , одржано је традиционално фарбање јаја на огњишту главне куће Музеја. Фарбање јаја у луковини традиционално се обавља на Велики четвртак или петак пред Васкрс. Домаћице Музеја Борка Ћалдовић и Станојка Стопић​, уз помоћ најмлађих посетилаца, демонстрирале су фарбање јаја у луковини и шарање помоћу биљака.

 

Бадњи дан

Уз велико интересовање посетилаца обележен је Бадњи дан у Музеју.

Бадњи дан

Датум: 

Субота, 6 Јануар, 2018 - 14:00 до 16:00

Музеј на отвореном "Старо село" посвећује велику пажњу очувању и проучавању народних обичаја. Сваке године у аутентичном амбијенту динарске брвнаре, на  Бадњи дан  у складу са народим обичајима, изводе се ритуалне радње сечења и налагања бадњака на огњишту, уношење сламе и постављање традиционалне бадње вечере. Обичаје изводе домаћин и домаћица, на исти начин на који су га наши преци практиковали.
Посетиоци Музеја могу узети активно учешће у реконструкцији обичаја и подсетити се како се у народу обележава празник Бадњи дан.

Оживљавање сталне музејске поставке

Датум: 

Уторак, 1 Август, 2017 - 10:00 до Петак, 15 Септембар, 2017 - 10:00

У циљу оживљавања сталне музејске поставке, у Музеју на отвореном „Старо село“ Сирогојно, у току је програм који представља традиционалан начин живљења а у оквиру којег се припрема вуна, гребена, преде и препреда, плете, тка, кувају јела на огњишту... Програмом не само да је оживљена стална музејска постававка, која потиче с краја XIX века, већ су посетиоци анимирани на најбољи могући начин узели учешћа у овим активностима.

Реконструкција обичаја везаних за Петровдан

Датум: 

Среда, 12 Јул, 2017 (Целодневни)

Један од кључних датума летњег циклуса празника је црквени и народни празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. На Петровдан ће у Музеју бити прављени венци од петровског цвећа који ће се затим ставити на стамбене и привредне објекте у оба музејска домаћинства, а у духу старог обичаја по којем би венци од овог цвећа требало да обезбеде здравље и берићет укућана и стоке.

Pages

Subscribe to RSS - Обичаји